OPG Šegović

menu

Kulture koje uzgajamo na našem imanju

Kulture koje uzgajamo na našem imanju

Aronija (Aronia Melanocarpa)

Aronija je izuzetno ljekovita i korisna biljka koja potječe s istoka Sjeverne Amerike. Okus joj je pomalo opor zbog velike količine tanina u ovojnici bobice, ali sadrži i veliku količinu sorbitola. Sorbitol se može promatrati kao zamjena za saharozu i prirodni je laksativ. Njezin doprinos zdravlju utemeljen je na vrlo visokom stupnju antocijana i flavonoida, koji su pet do deset puta veći nego kod drugih vrsta voća. Zbog oporog okusa plodovi aronije iscijeđeni u sok mogu se miješati s drugim, slađim voćem ili se mogu preraditi u neki drugi oblik proizvoda. Mi naše plodove aronije prerađujemo u sokove, pekmeze, koristimo ih svježe i sušene, mljevene u čaj ili prah.

Razno bobičasto voće

Osim aronije uzgajamo i druge vrste bobičastog voća, kao što su, crni, crveni i bijeli ribiz, borovnica, maline, kupine, josta, goji bobice i brusnica.

Stevija

Promovirajući zdravu prehranu, osim aronije te ostalog bobičastog voća proizvodimo i zdravu zamjenu za šećer, a to je stevija. Stevija je biljka zelenih listova (stevia rebaudiana) porijeklom iz Paragvaja koju su domoroci stoljećima koristili kako bi zasladili čajeve ili gorke ljekovite pripravke. Za razliku od šećera i drugih umjetnih sladila, stevija ne povećava razinu šećera u krvi tako da ne izaziva inzulinsku reakciju u organizmu. Baš suprotno, stevija u stvari povećava toleranciju na šećer, što je čini idelanim zaslađivačem za osobe s predijabetes ili dijabetesom.

Galerija

Dokumenti

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward